top of page

PEFC Circular Talks - HVORDAN KAN DEN NORDISKE BYGGEINDUSTRIEN BEVEGE SEG MOT MER SIRKULARITET



Med tillatelse legger vi ut opptaket og sammendraget fra det tredje webinaret i PEFC Circular Talks-serien, der SirkTRE ble representert på panelet av Kristine Nore i OMTRE.


Å bevege seg mot mer sirkularitet i byggeindustrien er ikke en enkel løsning, men en rekke fornyede verktøy og en annen tankegang. Dette kan utfordre eksisterende forretningsmodeller, men tilby konkurransedyktige fordeler for de innovative og smarte.


Selv om sirkularitet allerede er et kjent begrep, er det fortsatt på barndommen, også innen byggeindustrien. For å få innsikt i hindringer og ikke minst avdekke verktøy og tiltak som trengs for å oppnå mer sirkularitet, initierte PEFC Nordic en paneldebatt blant sentrale representanter fra hele verdikjeden i Finland, Norge og Sverige. Her er de viktigste punktene som kom fram:


Byggesektoren står for nesten 40% av CO2-utslippene og 50% av utvunnet ressurser. Betong, stål og tre er de viktigste materialekategoriene. Først av alt må vi redusere vår karbonavtrykk og maksimere karbonlagring ved valg av materialekategorier og produkter. Sirkulær økonomi handler i hovedsak om å bruke materialer på en smartere måte og mange ganger om igjen. Og nye materialer, som jomfruelig trevirke, må komme fra bærekraftige kilder.


Hindringer mot mer sirkularitet faller inn i tre hovedgrupper: reguleringer, holdninger og penger. Altfor ofte virker reguleringer å bare vite om ferske nye produkter. CE-merking, for eksempel, er umulig å få på gjenbrukt tre, sier Anri Linden, leder av byplanleggingen i Turku, Finland. Og vi må endre måten vi tenker på fra "hva vi vil ha" til "hva vi har".


Den lineære forretningsmodellen er dominerende fordi det er den mest lønnsomme måten å drive forretning på, observerer Åsa Lindell, nasjonal prosjektleder i Byggföretagen i Sverige. Det er billigere å rive og rive ned eksisterende bygninger og bruke nye materialer. Hele systemet må endres; reguleringer, byggeprosesser og forretningsmodeller.


Det kreves betydelige endringer i måten vi tenker og gjør ting på. Så, hva kreves av endringer?


Bedre design og arkitektur er en åpenbar start. I stedet for å designe for levetiden på 60 år og vugge-til-grav-tenkning, må vi planlegge for hundrevis av år og tenke vugge-til-vugge, råder Jørgen Tycho, arkitekt og partner i OsloTre i Norge. Vi kan ikke ha bygninger som er 30 år gamle og umulig å gjenbruke på grunn av dårlig byggesystem og gulvhøyder.


Og med det kommer et nøkkelord; fleksibilitet. Bygninger må være mulige å tilpasse, fornye og til og med flyttes fra ett sted og bruk til et annet. For eksempel, barnehage en dag, eldrehjem neste dag, illustrerer Mikko Leino, administrerende direktør for produsenten Puurakentajat Group i Finland. Tre og kryssfiner (CLT) gir stor fleksibilitet, det tillater til og med noen feil da det er rimelig enkelt å reparere.


Sirkularitet må være en del av det. Vi må tenke gjenbruk av tre i stedet for bare bruk av tre, insisterer Kristine Nore, forskningssjef hos Omtre i Norge. Prosjekter er allerede i gang med å utforske mulige nye verdikjeder for gjenbrukt tre. Produkter laget av gjenbrukt tre trenger ikke nødvendigvis å være det samme som produkter laget av nytt tre. Det trenger ikke å være strukturelle produkter, men det kan det være.


En viktig del av sirkularitet er mer effektiv bruk av materialer. Først og fremst det riktige materialet på rett sted. For eksempel, hvilket materiale eller kombinasjon gir den beste klimaeffekten. Deretter kommer optimalisering og standardisering inn i bildet. Kanskje burde vi harmonisere på tvers av Norden? I det minste burde vi dele og lære av hverandre.


Det er også mange drivere og muliggjørere på bransjenivå, for eksempel kompetanse, kvalitet kontra garanti, logistikk og lagerhold, informasjonshåndtering. Det er stort potensial innen kunstig intelligens og virtuelle verktøy. Ved hjelp av skanning og digitale materialbanker kan arkitekter og ingeniører bruke dette når de designer nye bygninger med gjenbrukt tre, kanskje til og med med RFID-brikker.


Endringer bringer alltid muligheter. Også denne gangen. Å forutse mer prefabrikasjon er en no-brainer. Vi vil definitivt se nye produksjonsmetoder, for eksempel modularitet, og til og med nye forretningsmodeller, for eksempel utleie. Distribusjonskanaler kan kombinere det nye og det gamle. Og for entreprenører kan treindustrien representere nye forretningsinvesteringsmuligheter.


I siste ende er overgangen til mer sirkularitet i byggebransjen et spørsmål om vilje, både politisk og forretningsmessig. Reguleringer og politikk er kraftige verktøy. Hva om vi forbyr riving eller setter en pris på nedrivning? I det minste burde vi bruke offentlige innkjøp for å skape marked for gjenbruk av byggematerialer og sirkulære løsninger.


Gitt at tømmer kommer fra bærekraftig forvaltede skoger, er tre perfekt som materiale i den sirkulære økonomien. De nordiske landene er velsignet med mange naturlige skoger, og de vokser hver dag. Tre er et klimavennlig materiale, lett, fleksibelt og flott for kaskadering - for eksempel fra bærende søyler til paneler, til planker før det brennes. Vær smart - tenk nytt og gjenbruk tre.


Kredit: PEFC is the biggest forest certification system in world, having partnership and collaboration at its heart. This article is based on a webinar hosted by PEFC Finland, Norway and Sweden and moderated by Aasmund Bunkholt, Managing director at Trefokus (Norway). Text serves as digest of the conversation among the five panellists, however with only PEFC to be hold accountable.

165 views0 comments
bottom of page